Talous 7.10.2015 klo 16:22
"Ryöstelevät viikingit" – Nordeaa ja Danske Bankia syytetään eläkeläisten huijauksista Aurinkorannikolla
Espanjan Aurinkorannikolla asuva brittiläinen pariskunta Alan ja Annette Chapman ovat hävinneet satoja tuhansia euroja sijoittaessaan Nordea-pankin kautta. Pariskunta on vaarassa menettää elämänsäästöillään hankkimansa talon Marbellan lähellä. Kuva: Katriina Laine / Yle
Kymmenet Espanjan Aurinkorannikolla asuvat eläkeläiset väittävät joutuneensa Nordean ja Danske Bankin huijauksen uhriksi. Eläkeläiset luulivat välttelevänsä veroja, mutta moni menettikin rahansa. Nyt koditkin ovat jo uhattuina. Pohjoismaisia pankkeja kutsutaan lomaparatiisissa ”ryösteleviksi viikingeiksi”.
Brittiläinen Alan Chapman tulee avaamaan jykevätekoisen metalliportin.
Ajoliuskan päässä näkyy suuri, valkoinen huvila. Talon edustalla on uima-allas, näkymät aukeavat sekä Välimerelle että vuoristoon.
Tämän piti olla unelmien täyttymys, paikka johon perhe voi kokoontua ja nauttia Espanjan Aurinkorannikon lämmöstä.
Alanin vaimo Annette Chapman tulee paikalle, ja pahoittelee taustalta kuuluvaa melua.
– Vesiputkessa on vuoto, eikä putkimies meinaa löytää sitä, Annette Chapman selittää porauksen ääniä.
Chapmanit kyselevät ilmasta Suomessa. Pohjoisen syksy on heille tuttu. Alan Chapman on eläkkeellä oleva brittiupseeri ja perhe kulki työn perässä eri puolilla maailmaa. Yli 20 vuoden ajan he asuivat Norjan pääkaupungissa Oslossa, jossa Alan Chapman työskenteli sotilasliitto Naton tehtävissä. Jo hyvissä ajoin Chapmanit päättivät, että eläkkeellä he eivät kuluttaisi päiviään enää lunta luomalla.
Elämänsäästöillään aviopari osti huvilan lähellä Marbellaa. Eläkepäivät sujuivat uutta kotia remontoidessa sekä golfia pelatessa. Aikuiset lapset kävivät vierailuilla, ja uusia ystäviäkin löytyi.
Viheriöllä Chapmanit tutustuivat myös tanskalaiseen Jesper Hertziin, joka johtaa pohjoismaisen pankkikonserni Nordean Marbellan-sivuliikettä.
– Olin golfkerhon jäsen ja herrasmies nimeltä Jesper Hertz toimi joidenkin kilpailujemme sponsorina. Hän oli hyvin antelias, maksoi kilpailujemme palkintoja ja tarjosi illallisia. Me kaikki pidimme hänestä todella paljon. Jesperista tuli lopulta hyvä ystäväni. Luotimme häneen niin paljon, että annoimme rahamme Nordean hoidettavaksi, Alan Chapman sanoo.
Pariskunta siirsi vuonna 2005 rahansa toisesta pankista Nordeaan. Pian tämän jälkeen Nordean työntekijät kertoivat Chapmaneille erinomaisesta sijoitustuotteesta, jota pankki tarjosi Espanjassa talonsa omistaville perheille ja pariskunnille.
– Vaimoni ei ollut kovin kiinnostunut sijoituksesta, koska hän ajatteli, että siinä on kuitenkin jokin juju. Minä ajattelin, että luotan tähän herrasmieheen. Jesper Hertz ei tekisi mitään pahaa meille, Alan Chapman sanoo.
Nordean tarjoama tuote kuulosti erinomaiselta. Chapmanit ottaisivat asuntolainan, vaikka heillä ei ollut siihen edes tarvetta. Lainaraha käytettäisiin todellisuudessa pääosin sijoituksiin, joita Nordea hoitaisi Luxemburgin-yksikkönsä kautta. Pankin mukaan järjestelyn avulla Chapmanit voisivat pienentää Espanjassa maksamiaan veroja.
– Meille kerrottiin, että lapsemme joutuisivat maksamaan vähemmän tai ei jopa lainkaan perintöveroa asunnostamme. Tämä oli iso asia, koska Espanjassa ja etenkin täällä päin maata perintövero on erittäin korkea. Nordea lupasi myös, että voisimme joka vuosi ottaa osan sijoitusten tuotosta ja käyttää sen lomailuun, Alan Chapman sanoo.
Perintöveron lisäksi pankki kertoi Chapmanien voivan pienentää maksamaansa varallisuusveroa. Espanjassa on edelleen voimassa varallisuusvero, joka on enimmillään yli kaksi prosenttia omaisuuden arvosta riippuen. Veroa peritään yli 600 000 euron omaisuudesta, kuten asunnoista. Veroa ei kuitenkaan tarvitse maksaa, mikäli ihmisellä on suuri asuntolaina. Tai näin pankissa kerrottiin Chapmanien mukaan.
Chapmaneja houkutteli myös ajatus sijoitustuotoista. Ne olisivat hyvä lisä eläkkeen päälle.
– Nordeassa luvattiin, että sijoitusten tuotot voisivat olla parhaimmillaan jopa 15–20 prosenttia. Saimme silloin pankkitalletuksestamme kahden prosentin koron, joten tämä kuulosti tietenkin loistavalta, Alan Chapman sanoo.
”Emme ymmärtäneet monimutkaista sijoitustuotetta”
Pariskunta päätti tarttua Nordean tarjoukseen. He ottivat 800 000 euron asuntolainan. Tästä valtaosa eli 560 000 euroa sijoitettiin Nordean Luxemburgin-yksikön kautta. Chapmanit olivat tyytyväisiä tilanteeseen – he luulivat taanneensa vanhuuden taloudellisen turvansa.
– Me emme missään vaiheessa oikeastaan ymmärtäneet, miten monimutkainen sijoitustuote oli. Olen sotilas, en kirjanpitäjä. Koska tunsimme Nordean johtajan niin hyvin ja luotimme häneen, päätimme ottaa pankin tarjouksen vastaan. Emme koskaan ajatelleet, että rahasto, johon sijoitimme, jotakuinkin romahtaisi, Alan Chapman sanoo.
Jo heti sijoituksen tekemisen jälkeen vuonna 2006 kävi selväksi, että luvattuja tuottoja ei tulisi. Päinvastoin, melko pian Nordea alkoi vaatia lisärahaa – palkkioita rahaston hoidosta, suurempaa korkoa lainalle, lisäpääomaa rahastoa varten.
– Vuonna 2008, kun olimme lomamatkalla, saimme Nordeasta puhelun ja kirjeen, jossa vaadittiin maksamaan 80 000 euroa lisää rahastoon. Ei meillä ollut sellaisia rahoja. Meillä oli käytännössä vain ne rahat, jota lompakostamme löytyi, Chapman kertoo.
Pariskunta lainasi rahaa tyttäreltään. Nordean rahasto jatkoi tappioiden tekemistä. Nordean Luxemburgin-yksikön viestintä- ja markkinointijohtaja Jonas Torp kertoo Ylelle, että sijoitukset menivät pieleen vuonna 2007 Yhdysvalloissa alkaneen finanssikriisin takia. Kriisiä on seurannut pitkä taantuma, joka on näkynyt sijoitusten tuotoissa.
Hän pitää tilannetta valitettavana, mutta sijoituksiin liittyy aina riskejä.
– Moni ihminen menetti tuolloin rahaa. Niin kävi minullekin. Näin voi käydä, kun sijoittaa, Torp sanoo Ylelle puhelimitse Luxemburgista.
Chapmanien sijoitusten tappiokierre jatkui. Samalla kävi ilmi, että Nordean antamat veroneuvot eivät pitäneet paikkaansa. Talon uudelleenlainoituksen avulla ei ole mahdollista välttyä maksamasta perintöveroa Espanjassa. Päinvastoin, tämä voitaisiin tulkita veropetokseksi.
Chapmanit ottivat yhteyttä Marbellassa toimivaan espanjalaiseen juristiin Antonio Floresiin. Kävi ilmi, että vastaavien sijoitustuotteen hankkineita Espanjassa asuvia ulkomaalaisia asiakkaita oli jopa satoja. Heistä valtaosa oli vastaavissa ongelmissa.
– On käynyt ilmi, että moni muu pankki on tarjonnut samanlaista sijoitusta. Yhteensä kaiketi kuusi pankkia. Ja ne kaikki toimivat Luxemburgista käsin, eli se on ainakin yhteinen nimittäjä. Ehkä tämä tuote oli pankkien yhdessä Luxemburgissa suunnittelema, ja tarkoituksena oli tarjota sitä Espanjaan muuttaneille ulkomaalaisille, Alan Chapman kertoo.
Nordea: Emme anna veroneuvoja
Pankkien sijoitustuotteen myötä taloudellisiin vaikeuksiin joutuneet ulkomaalaiset ovat perustaneet Espanjassa yhdistyksen ajamaan etujaan. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii skottilainen eläkkeellä oleva merikapteeni Euan Armstrong.
Jäseniä yhdistyksellä on lähes 80. Yhdistys jakaa tietoa aiheesta verkkosivuillaan ja sen jäsenet ovat järjestäneet esimerkiksi mielenosoituksia oikeustalolla sekä verottajan edessä. Tuloksiakin on syntynyt. Sijoitustuotteen ottaneet ihmiset eivät ole esimerkiksi saaneet syytteitä veropetoksista.
Skottilainen Euan Armstrong on tehnyt valtavat tappiot Danske Bankin-sijoituksensa myötä. Armstrong pelkää menettävänsä myös kotinsa. Kuva: Katriina Laine / Yle
Armstrong otti tanskalaisesta Danske Bankista miljoonan euron asuntolainan, vaikka hänellä ei ollut sille edes tarvetta. Skotti ei selittele syitään tarttua Danske Bankin tarjoukseen: tarkoitus oli, että hänen lapsensa välttyisivät maksamasta perintöveroa.
Armstrongilla on Marbellan lähellä suuri talo, jonka hinnaksi on arvioitu 1,2–1,5 miljoonaa euroa. Talo on korkean kukkulan laella. Sen takapihalta aukeaa vaikuttava näkymä korkealle vuorelle. Armstrong kertoo, että hänen johtamansa yhdistyksen jäsenillä on tapana kutsua pohjoismaisia pankkeja ”ryösteleviksi viikingeiksi”.
Yleensä ilmaisua ryyditetään parilla terävällä kirosanalla.
– Danske Bank kertoi, että KPMG suosittelee tämän tapaisen järjestelyn tekemistä. Itse asiassa tämä oli valhe. KPMG ei todellakaan ollut suositellut sitä. Neuvo oli täysin väärä. Myöhemmin olen kuullut, että perintöveroa ei voi välttää maksamasta Espanjassa. Kiinteistöt ovat aina perintöveron piirissä, Armstrong sanoo.
Euan Armstrongin suuri talo sijaitsee korkean kukkulan laella lähellä Marbellaa Espanjan Aurinkorannikolla. Kuva: Katriina Laine / Yle
Armstrongin asianajaja Antonio Flores on tarkistanut KPMG:n Madridin-yksiköstä, onko suuri kansainvälinen tilintarkastustoimisto antanut tällaista veroneuvoja. KPMG on kiistänyt tämän.
Espanjassa jo toimintansa lopettanut Danske Bank sanoi Ylelle, ettei se halua kommentoida asiaa, koska se liittyy yksittäisten ihmisten asiakassuhteisiin.
Pankki kommentoi kuitenkin sähköpostitse yleisellä tasolla KPMG:n muistiota.
– Yleisesti voi todeta, että KPMG on laatinut muistion Danske Bank Internationalille Espanjan verosääntelystä yleisesti, ei kenenkään yksittäisen asiakkaan tilanteesta. Danske Bank Internationalin virallisissa materiaaleissa kerrotaan asiakkaille, että pankki suosittelee asiakkaitaan konsultoimaan henkilökohtaisissa verokysymyksissään omaa veroneuvojaansa, Danske Bankin viestintä kirjoittaa Ylelle lähettämässään sähköpostissa.
Myös Danske Bank teki järjestelyt Luxemburgin-yksikkönsä kautta.
Flores edustaa useita pohjoismaisten pankkien asiakkaita. Sijoituslainoja ja niiden ottamisessa annettuja neuvoja on puitu sekä rikos- että siviilioikeudessa, toistaiseksi vaihtelevalla menestyksellä. Pankkeja ei ole tuomittu korvauksiin, mutta asuntojen lunastuksia on laitettu jäihin. Ainakin parissa tapauksessa pankit ovat sopineet riidan oikeuden ulkopuolella.
Flores ajaa tapauksia erityisesti harhaanjohtavan mainonnan perusteella. Sijoitusten huonoa hoitoa on vaikeampi todistaa. Tappioita voi aina syntyä.
– Nordean toiminta Espanjassa on tähdännyt verottajan järjestelmälliseen huijaamiseen. Tämä näkyy jo pankin esitteissä, joissa kerrotaan, että järjestelyiden pitäisi toimi eikä ole pelkoa siitä, että verottaja kolkuttaa ovellesi, Flores sanoo.
Flores on laskenut hallussaan olevien lainapapereiden pohjalta, että pelkästään Nordea on myöntänyt Luxemburgin kautta asuntolainoiksi naamioituja, mutta sijoittamiseen käytettyä rahoja jopa 40 miljoonan eurojen edestä asiakkailleen. Verohyötyjä niiden avulla on tavoiteltu saatavan jopa toistakymmentä miljoonaa euroa.
Flores näyttää Nordean Marbellan-yksikön esitteitä, joissa viitataan mahdollisuuteen välttyä perintöveron maksamiselta. Esitteisiin on aina lisätty alkuun vastuuvapauspykälä, jossa pankki kertoo, ettei se anna virallisia veroneuvoja.
”Asuntolainat: Espanjan varallisuusvero voi olla jopa 2,5 prosenttia. Verolla voi olla merkittäviä vaikutuksia ihmisen nettovarallisuuteen. Yhtälailla mikäli varallisuudenhoidossa ei oteta huomioon Espanjan perintöveroa, voivat seuraukset olla yllättäviä ja taloudellisesti epämieluisia perillisille. (Perintövero voi olla jopa 34 %, tai joissain tapauksissa yli 80 %). Onneksi on tapoja, joilla voidaan alentaa sekä varallisuus- että perintöveroja. Yksi tällainen tapa on asuntolainan ottaminen.” [Käännetty englanninkielisestä esitteestä.]
Ote Nordean Marbellan-yksikön esitteestä.
Tähän vetoaa myös Nordean Luxemburgin-yksikössä johtajan työskentelevä Jonas Torp. Nordealla ei ole varsinaista konttoria Marbellassa, vaan ainoastaan sivuliike. Sen tekemät sopimukset solmitaan Nordean Luxemburgin-yksikön kautta.
– Me emme anna veroneuvoja, me olemme pankkiireita, emme kirjanpitäjiä. Mutta tietenkin verotukseen liittyvät asiat ovat yksi tärkeä osa monissa pankkiasioissa.
– Kun menet pankkiisi ja otat vaikka henkivakuutuksen, liittyy sen ottamiseen verotusta koskevat kysymykset. Sama koskee muitakin pankkiasioita. Meidän on suorastaan pakko kertoa verotukseen liittyvistä asioista. Jos emme toimisi niin, asiakkaat kysyisivät varmuudella, miksi emme sanoneet mitään. Mutta veroneuvoja… Ehkä kyse on nyt juridisesta erosta, Torp sanoo.
Marbellan pormestari jäi kiinni verosuunnittelusta Nordean avulla
Asianajaja Floresin mielestä Nordean toiminnassa on kyse pitkälti verosuunnittelusta, joka on mahdollista vain veroparatiiseja hyödyntämällä. Myymällä sijoitustuotteitaan Luxemburgin kautta Nordea putoaa tehokkaan valvonnan ulkopuolelle, Flores sanoo.
Flores ja hänen asiakkaat ovat olleet yhteydessä Luxemburgin pankkeja valvovaan viranomaiseen, mutta laihoin tuloksin.
– Voin kuvitella, kuinka Luxemburgin viranomaiset lukevat valituksemme ja kertovat suhtautuvansa siihen niin vakavasti, että he heittävät sen roskakoriin heti, Flores sanoo.
Flores oli muutama vuosi sitten pienen julkisuusmyrskyn keskiössä. Tutkiessaan pankkien toimintaa, hän löysi lainasopimuksen, jonka Nordean Luxemburgin-yksikkö oli solminut Marbellan pormestarin kanssa. Flores julkisti lainasopimuksen.
Pormestari oli ottanut ruotsalaisen miehensä kanssa usean miljoonan lainan Nordealta. Rahat olivat todellisuudessa sijoitettu Luxemburgin kautta, eikä niillä ollut hankittu asuntoa. Pormestari joutui tunnustamaan, että laina oli hankittu perintäveron välttämiseksi.
Osa paikallisista poliitikoista vaati jopa pormestarin eroa.
– Sinulla on talo, jonka avulla otat uuden asuntolainan. Raha sijoitetaan Luxemburgin kautta. Kun kuolet, lapsesi kertovat verottajalle, että vanhemmilla oli asuntolaina, jonka takia perintöveroni jää hyvin alhaiseksi. Rahat ovat todellisuudessa tallessa Luxemburgissa, Flores selittää kuviota.
Espanjassa lainoihin liittyvät asiakirjat ovat julkisia. Yhdestä lainasopimuksesta kävi ilmi, että Marbellan pormestari oli ottanut Nordea-pankin Luxemburgin-yksikön kautta lainajärjestelyn, jonka avulla pormestari pyrki vähentämään Espanjassa maksamiaan veroja. Kuva: Katriina Laine / Yle
Lainasopimuksen paljastuttua Marbellan pormestari kanteli Floresista asianajajaliittoon. Liitto totesi, ettei Flores toiminut epäeettisesti. Lainasopimus oli Espanjan lain mukaan julkinen asiakirja, ja sen sai julkaista.
Nordean Jonas Torpin mukaan pankki ei toimi Luxemburgista käsin verosuunnittelun takia. Pankki vain palvelee kansainvälisiä asiakkaita, joilla voi olla asuntoja, muuta varallisuutta ja perheenjäseniä eri puolilla maailmaa. Pankkipalvelut on järkevä keskittää yhteen paikkaan. Luxemburgin lainsäädäntö suosii tilannetta, jossa rahoja ja muuta varallisuutta liikutellaan rajojen yli.
Ruotsin finanssivalvoja on puuttunut Nordean toimintaan
Nordea on saanut vuosina 2013 ja 2015 yhteensä yli kahdeksan miljoonan euron suuruiset sakot Ruotsin finanssivalvojalta, koska pankki ei ole tehnyt lain vaatimia toimia rahanpesun estämiseksi. Vuonna 2013 Ruotsin finanssivalvonta kiinnitti huomiota etenkin puhelinoperaattori Telia-Soneran korruptioepäilyihin kytkeytyviin rahansiirtoihin Nordean kautta.
Ruotsin finanssivalvojan julkaiseman raportin mukaan pankilla on saattanut olla ”vaikeuksia erottaa verolain vastaisia toimia ja [laillista] verosuunnittelua”. Valvoja kiinnitti huomiota myös siihen, että Nordean valvonta sen yksityispankkipuolen asiakkaiden kohdalla on ollut puutteellista. Finanssivalvojan mukaan vauraiden yksityispankkiasiakkaiden kohdalla riskit rahanpesuun ja veronkiertoon ovat suuremmat.
Nordean Suomen-yksikön viestintäjohtajan Kati Tommiskan mukaan pankki on tehnyt yli 500 korjaavaa toimenpidettä rahanpesun ehkäisemiseksi vuoden 2013 jälkeen.
– Nordea on myöntänyt, että pankilla on ollut puutteita rahanpesun estämistä koskevien vaatimusten täyttämisessä. Aliarvioimme aluksi tämän osa-alueen monimutkaisuuden ja sitä koskevien vaatimusten täyttämiseen vaadittavien resurssien määrän, Tommiska kirjoittaa Ylelle lähettämässään sähköpostissa.
Uneton Marbellassa
Aurinkorannikolla Chapmanien pariskunta ja eläkkeellä oleva merimies Euan Armstrong jännittävät kotiensa kohtaloa.
Chapmanit saivat kuulla vuonna 2014, että Nordea oli laittanut heidän talonsa myyntiin asiasta etukäteen ilmoittamatta. Heidän asianajajansa on kehottanut avioparia olemaan tekemättä mitään suurempia remontteja taloon. Tämän takia terassilla oleva katos saa rapistua rauhassa, vaikka eläkkeellä olevan upseerin kädet syyhyisivät päästä laittamaan se kuntoon.
Neuvotteluyhteyttä pankin kanssa Chapmanneilla ei ole. Pankki haluaa lisää rahaa, Chapmanit haluavat pitää kotinsa. Pariskunta kertoo heräävänsä lähes joka yö murehtimaan tilannetta. He kertovat tuntevansa myös voimakasta häpeää – kuinka kertoa ihmisille menettäneensä omaisuutensa? Omaisuuden, jonka he ovat keränneet säästämällä kymmenien vuosien ajan.
– Tyttäremme tietää tilanteestamme, mutta Yhdysvalloissa asuva poikamme ei. Emme ole halunneet kertoa asiasta, koska tunnemme olevamme niin tyhmiä, Alan Chapman kertoo. Seuraa hetken hiljaisuus.
Heillä on myös viesti kerrottavanaan Nordean toimitusjohtajalle Christian Clausenille.
– Käyttämättä alatyylistä kieltä, voin sanoa, että Nordea on kehittänyt tuotteen, joka ei toimi. Nordean toimitusjohtajan pitäisi toimia oikein, mitätöidä sopimukset ja päästää meidät irti niistä ilman lisäkärsimyksiä. Meidän pitäisi saada pitää kotimme, jonka hankkimiseksi olemme säästäneet koko ikämme, Alan Chapman sanoo.
Euan Armstrong kertoo menettäneen uskonsa pankkeihin. Laitatko siis rahasi jatkossa patjan alle?
– Mitkä rahat? Ei minulla ole enää rahaa. Mutta jos olisi, laittaisin ne patjan alle. Tai koirani, Armstrong sanoo.
Armstrong Oscar-koiraa tilanne ei näytä painavan. Talo kukkulan laella vaikuttaa paratiisilta. Etenkin, kun kateissa ollut pallo löytyi.
Yle Uutiset
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti