lauantai 23. toukokuuta 2015

Näkökulma: Älä ryssi, suomalainen

Yle maailmalla  | 


Moni suomalainen suhtautuu Venäjään nykyään aiempaa epäilevämmin, jopa vihamielisesti. Mutta voisiko tavallisiin venäläisiin vielä yrittää asennoitua ilman ennakkoluuloja, kysyy Erkka Mikkonen Moskovasta.

Erkka Mikkonen.
Kuva: Yle
Me suomalaiset olemme aina rakentaneet identiteettimme sen mukaan, keitä me emme ole. Ruotsalaisiksi meistä ei ole, vaikka pyrkisimmekin toimimaan länsinaapurin esimerkkiä seuraten.
Venäläisiä meistä taas ei saa edes väkisin, eikä suomalaisen ajattelun mukaan idästä ole loputtoman uhkan lisäksi mitään muuta tullutkaan.
Parhaimmillaankin Venäjä tuntuu olevan vain talviuntaan nukkuva karhu, jota ei pidä turhaan ärsyttää. 
Suomesta päin katsottuna venäläisten tapa elää on yksinkertaisesti väärä. Ja mikä pahinta, he eivät tunnu edes itse tajuavan sitä.

Meidän vaalimamme sananvapaus, ihmisoikeudet ja demokratia eivät näytä juurtuvan Venäjälle. Sen sijaan viranomaisten mielivaltaa, korruptiota ja köyhyyttä on sitäkin enemmän.
Kun Putin pullistelee ja kansa tukee varauksetta, on yhtälö selvä: kaikki venäläiset ovat pahoja
Viimeistään Venäjän häikäilemätön toiminta Ukrainassa on saanut suomalaisen sormen taas pystyyn: venäläinen on ja pysyy pahana, vaikka sitten voissa paistaisi.
Venäjän johdon röyhkeät puheet suurvalta-aseman palauttamisesta ja historiallisesta oikeudesta ulkovenäläisten suojelemiseen nostavat luonnollisesti suomalaisten karvat pystyyn. Venäjän toiminta suorastaan velvoittaa suhtautumaan epäluuloisesti tai jopa vihamielisesti kaikkeen, mikä liittyy Venäjään.
Ennakkoluulojen kasvaessa lopetamme ajattelemisen. Kun Putin pullistelee ja mielipidetutkimukset kertovat kansan tukevan häntä varauksetta, on yhtälö selvä: kaikki venäläiset ovat pahoja.
Keksitkö sinä yhtään hyvää asiaa venäläisistä?
Suomalaisten stereotypioiden mukaan venäläisethän pröystäilevät, eikä heillä ole käytöstapoja. He meikkaavat liikaa ja pukeutuvat mauttomasti.
Pitäisikö ihmiseen suhtautua ennen kaikkea yksilönä, eikä maansa edustajana?
Venäläiset ovat äänekkäitä, eivätkä kunnioita toisia. He haisevat hieltä.
Ja ennen kaikkea venäläiset kuvittelevat olevansa parempia kuin muut ja korostavat loputtomasti omaa kansallista ylivertaisuuttaan.
Mutta miten on meidän suomalaisten laita?

Olisikohan meidän aika päästä eroon turhista ennakkoluuloistamme? Voisimmeko suhtautua venäläisiin kuten mihin tahansa kansallisuuteen, historian vääryyksistä tai poliittisista kriiseistä huolimatta?
Pitäisikö ihmiseen suhtautua ennen kaikkea yksilönä, eikä maansa edustajana?

Jos emme pysty näkemään venäläisvastaisten ennakkoluulojemme taakse, sorrumme samanlaiseen nurkkakuntaisuuteen, jollaisesta niin usein itse syytämme venäläisiä.
Informaatiosodan ja propagandan aikakautena avoin suhtautuminen venäläisiin saattaa ensituntumalta kuulostaa lapsellisesta, jopa silkalta trollaukselta.
Silläkin uhalla: suomalainen, älä ryssi, vaan suhtaudu tavalliseen venäläiseen ilman turhia ennakkoluuloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti